top of page
  • Writer's pictureodgojbeba

O postpartumu iz ugla terapeuta

Postpartum je period nakon rođenja djeteta, a koji podrazumijeva značajne promjene za majku kako na fizičkoj, tako na emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. To je period u kojem se tijelo oporavlja nakon trudnoće, a emocionalne promjene koje majka doživljava su izazovne i intenzivne. Često se koristi izraz četvrto tromjesečje i on toliko lijepo i precizno opisuje period nakon poroda. Naglašava kontinuitet perioda trudnoće i perioda nakon poroda. Briga majke o sebi, koja je u trudnoći brinući za bebu brinula i za sebe, sada često ostaje zapostavljena.

Iako ćeš najčešće pročitati da postpartum traje 6 tjedana, vrijeme oporavka je individualno i ne događa se istovremeno na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Zato je moguće da ćeš se fizički osjećati odlično dok tvoj emocionalni oporavak još uvijek traje i možda će te to zbuniti zato što se na fizičkoj razini osjećaš odlično, a emocionalno “ne prepoznaješ samu sebe.”


Način na koji razmišljaš i što činiš u tom periodu određuje smjer te transformacije. Većina trudnica tijekom trudnoće razmišlja “Ma bit će sve u redu, snaći ću se. Malo će mi pomoći mama, malo prijateljica, suprug je tu…”, a nisu svjesne da se u postpartumu ne radi samo o pomoći oko kućanstva, kuhanju, kupovini namirnica, nego o cjelokupnom emocionalnom putovanju, upoznavanju s bebom i njezinim potrebama. Ponovnom upoznavanju sa samom sobom i svojim novonastalim potrebama.

Često smo usmjerene na fizički oporavak i izgled tijela zato što nam je to opipljivo i vidljivo, a emocije nas nekontrolirano preplavljuju i ne znamo što se i zašto događa.

Najčešće neugodne emocije koje se javljaju u ovom periodu su preplavljenost, iscrpljenost, usamljenost, zbunjenost, izoliranost. Osjećaj spokoja i mira koje možeš osjetiti uz bebicu ne dolaze do izražaja.

Najčešće emocionalne promjene koje se događaju u postpartumu su: baby blues ili poslije porođajna tuga, postporođajna tjeskoba ili anksioznost i postporođajna depresija. Osim prema simptomima, razlikuju se i po razini ozbiljnosti i načinu na koji im trebamo pristupiti. Dok se baby blues ili poslije porođajna tuga javlja kod 80-90% žena i zahtjeva prvenstveno fizički odmor i zacjeljivanje, dok stanja poput postporođajne depresije zahtijevaju pomoć stručne osobe.


Veliku ulogu u trajanju oporavka imaju očekivanja koja imaš od sebe. Što to znači? Ako uđeš u postpartum s uvjerenjem da je važno da što prije budeš ona “stara ti”, teško ćeš se uskladiti s realnošću u kojoj povratak na staro nije opcija. Dolazak bebe je promjena koja poput domino efekta pokreće čitav niz drugih, manjih promjena. Sve izgleda drugačije - od odlaska u trgovinu do izlaska na kavu ili hobija. Beba okupira veći dio tvojeg dana i broj sati u danu koje si prije dolaska bebice se drastično smanjuje.

Tvoje tijelo nije isto, ali kako bi i bilo kada se devet mjeseci mijenjalo na svim razinama, kako bi stvorilo tvoju bebu? Zacjeljuješ. Fizički, emocionalno, mentalno, duhovno. Uslijed iskustva trudnoće, poroda i majčinstva se mijenjaš. A očekuješ povratak na staro. Jednostavno ne ide.

Isto tako, samim time što si postala majka ne znači da znaš sve o toj ulozi, a često očekujemo da je potpuno drugačije. Zapravo, majčinstvo je vještina koja se uči. I to učenje se odvija kroz iskustvo, kroz upoznavanje bebe i povezivanje s njom, ali i sa samom sobom.


Ono što misliš i ono što činiš, odredit će smjer tvoje transformacije u postpartumu.

Jesi li nježna prema sebi u svim promjenama koje prolaziš ili se okrivljuješ da sve što činiš nije dovoljno dobro?

Vjeruješ li da si sama odgovorna za zadovoljavanje svojih potreba ili smatraš da bi to netko drugi trebao činiti?

To su samo neka pitanja koja si možeš postaviti i koja čine razliku u tvom iskustvu postpartuma.


Period postpartuma je period transformacije, ali ono što je ključno i što usmjerava smjer te transformacije si upravo ti. Što biraš?


Margareta, psihoterapeutkinja pod supervizijom


Recent Posts

See All

O postpartumu iz ugla ginekologa

Kad potražiš na Google-u što znači postpartum možeš naići na definiciju koja opisuje period od 6 tjedana nakon poroda, piše da se u tom razdoblju tijelo vrati u stanje prije poroda. Majka može imati n

Comentários


bottom of page